söndag 3 oktober 2010

Nybakat!

Tekakor med havregryn och linfrö ca. 20 st.
5 dl fiber havregryn
6 dl mjölk
½ dl linfrö
100 gr smör eller margarin
50 gr jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl & 4 dl dinkelmjöl

Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.
Tillsätt linfröna när havregrynen har svällt färdigt. Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen. Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).
Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av värmda gröten. Blanda om väl och tillsätt sedan socker, salt och resten av gröten. Blanda i mjölet och kör med degkrokar eller i hushållsassistent. Mjölmängden beror hur länge havregrynen har svällt så ta inte i allt mjöl direkt. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter och inte klibbar.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig. Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock. Om man inte vill ha så tjocka tekakor kan man kavla ut degen ännu tunnare. Ta ut rundlar, fykanter eller varför inte hjärtan och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Njut!

1 kommentar:

Lämna gärna ett medelande, då blir jag glad!