söndag 12 september 2010

Äntligen!!

I går blev jag äntligen med ett Olivträd! Har länge längtat o trånat efter ett, men pengarna räcker lixom inte till allt.
Mitt lilla olivträd står för tillfället i köksfönstret o jag hopps innerligen att det överlever vintern...

Olivträd Olea europaea:
Är ett träd som ger frukter, oliver och som bland annat används för att framställa olivolja.
Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande. De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp.
-----------
Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst.
Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt.
-----------
Olivträd är en förmögenhetstillgång. Exempelvis på Cypern förekommer det att olivträden har en ägare – i en olivlund kan det vara flera ägare till individuella träd – och marken träden växer på en annan ägare. Vid tomtköp räcker det alltså inte att köpa bara marken, utan varje individuellt olivträd, som står på tomten, måste köpas av dess individuella ägare.I antikens Grekland var olivträden heliga och man fick varken hugga ner eller bränna dem.
---------
En olivkvist betyder också fred.

( Fakta och faktabild kommer från Wikipedia )
----
Hur sköter man ett olivträd?
-----
(info hittade jag på odla.se)
----------
"Olivträd kan stå ute ett bra tag till där de växer naturligt har de ganska kallt på vintern och vill även ha det så här i Sverige på vintern ex. på inglasad altan som är kall men frostfri under vintern. De kan ofta klara ett par minusgrader någon enstaka natt. Har man inte perfekta övervintringsplatsen, men har gott om bostadsrum kan man testa att övervintra i ett svalt rum där man stängt av elementet.
--------
Oliven har blad hela året och vill ha mycket ljus även på vintern. Den tappar lätt mycket blad på vintern om klimatet inte är det optimala. Oliv vindpollineras och ofta behövs 2 olika plantor för att man ska få bär, vissa sorter sägs dock vara självfertila. Ofta behöver oliv sval vintervila för att man ska få en bra blombildning."
----------
Hur ofta du ska vattna beror på hur svalt det står. Men känn efter: när jorden börjar kännas torr på ytan kan du ge den en slurk vatten. Gödsla med citrusnäring ca. varannan vecka.
Det kan stå ute nu under sommaren, vindskyddat och varmt men inte i direkt solgass hela dagen. Ta in det i ett svalt, ljust rum när det börjar bli fara för nattfrost.
Hur gammal det blir beror på hur man sköter den och om den trivs.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett medelande, då blir jag glad!