fredag 6 januari 2012

Enkel Limpa

Tog och testade detta recept på limpa i dag,
med gott resultat.

receptet & bild kommer från:

http://edetzoo.blogspot.com/2009/10/enkel-limpa-4-st.html

2 pkt jäst (gärna den för söta degar)

5 dl mjölk

5 dl vatten

50 g margarin i klickar

1 ½ msk salt

1 dl farinsocker

1 påse malda brödkryddor (eller 3 msk anis och fänkål)


½ påse rågsikt


knappt ½ påse vetemjöl


1 msk sirap+1 msk vatten till pensling



Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och mjölk till fingertemperatur. Häll degspadet över jästen och blanda tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt margarinet i klickar, salt, farinsocker och kryddorna. Starta maskinen och tillsätt rågsikten under omrörning. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen håller ihop och släpper degbunkens kanter. Det är inte säkert att allt mjöl behövs men om mjölet är väldigt färskt kan istället mer vetemjöl behöva tillsättas. Låt jäsa under bakduk i bunken ca 40 min. Om det vill jäsa över kan man köra något varv med maskinen så att degen sjunker ihop lite eller om man gör degen för hand, "boxa" några gånger med knuten näve i degen så sjunker den ihop.


Sätt ugnen på 200 grader. Kör runt degen i maskinen några varv och häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen till den blir smidig. Dela upp degen i lika många delar som du vill ha limpor. Platta ut varje degbit med handen och rulla sedan ihop den till en rulle. Detta utbaknngssätt ger högre limpor. Lägg limporna med skarven neråt i en smord långpanna. Det ryms fyra limpor i en långpanna. Låt jäsa 30-40 min under bakduk. Rör ihop sirap och vatten och pensla limporna med blandningen. Grädda ca 35 min långt ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett medelande, då blir jag glad!